De fire årstider

Forår

Foråret er en rigtig god periode for os. Det er utrolig så meget energi man får, når dagen bliver længere og temperaturen begynder at stige. 

Vi planter de nye træer i foråret. Arbejdet foregår med håndkraft og der plantes ca. 3.000 træer pr. hektar.

I foråret giver vi træerne den første gødning. Vi gøder i meget små portioner - af flere gange, når vi kan se hvilken mængde frugt træerne sætter. Vi tager bl.a. bladprøver, så vi ved, hvor meget næring de har i sig.

Vi binder træerne til opbindingssystemet, så træerne ikke knækker, når de bliver fyldt med frugt.

I maj måned blomstrer træerne med deres forskelligt farvede blomster og det er et fantastisk flot syn.

Vi har en bigård placeret mellem de blomstrende træer i plantagen. På denne måde sikrer vi bestøvningen af frugttræerne – til glæde for både bierne og honningelskerne. Og bierne hygger sig. Når solen skinner, kan man høre deres summen i hele plantagen.

 

Sommer

Sommerens store opgave er at tilpasse mængden af frugt så træerne ikke lider overlast. Træerne skal kunne bære sommerens frugt og ligeledes have overskud til at danne gode blomster til året efter.

Det er nødvendigt, at vi vander over sommeren. Vi måler på hele plantagen med sensorer hvor meget vand træerne har til rådighed, og bruger liggende drypslanger til at forsyne planterne efter behov. 

 

Efterår

Det er jo altid spændende at se, om de dispositioner vi tager over året har været hensigtsmæssige og gavnet plantagen. Og derved om kvaliteten af frugten er i orden. Vi kan foretage os mange ting for at hjælpe den optimale udvikling på vej, men i sidste ende har sommeren og vejret jo den helt afgørende indflydelse på smagen og kvaliteten. Jo bedre sommer, des bedre frugt.

Vi har som regel 8 personer der plukker frugten. Vi plukker alle æblerne med hænderne og lægger dem i 300 kg’s kasser. Vi bruger små vogne, der ikke ødelægger omgivelserne i plantagen, til at køre frugten hjem på køl. 

Høsten er en dejlig tid... Der er masser af liv på ejendommen, samtidig med at det er en smule hektisk at få frugten i hus – på det rigtige tidspunkt.

 

Vinter

Vinterarbejdet på frugtplantagen starter 1.december. Høsten er vel overstået og arbejdet med at beskære frugttræerne begynder.

Vi har ca. 40.000 blandede frugttræer og alle bliver beskåret individuelt hvert eneste år. Arbejdet her er essentielt for resten af sæsonen. 

Vi bliver mødt med forventningen om, at når en frugtplantage med små træer bugner af frugt, skyldes det, at der bliver sprøjtet og gødet meget. men det der er vigtigs for frugtmængden er om træerne er i balance, det styrer vi udelukkende med beskæring.

Del på Facebook